Przejdź do treści
Przykładowy Banner
Przejdź do stopki

Eksperymenty pierniczkowe

Treść

W ostatnie sobotnie przedpołudnie, w Gminnym Ośrodku Kultury w Ropie odbyły się eksperymentalne warsztaty zdobienia pierników, do których wykorzystano cały wachlarz możliwości dekoracyjnych, jakie można znaleźć w każdym sklepie spożywczym: kolorowe cukierki, gwiazdki, posypki, złote pisaki, kolorowe groszki i wiele innych. Pomysłowość uczestników w tworzeniu kompozycji i dekoracji pierniczków była fantastyczna, co widać na poniższych fotografiach. Na twarzach uczestników widać pełne skupienie, powagę, ale też dumę i radość z efektów swojej pracy.  

Warsztaty poprowadziła Pani Natalia Morańda – dyplomowany cukiernik, animator kultury. Bezcennego wsparcia udzieliła Pani Kasia Kukuła, za co jesteśmy jej niezmiernie wdzięczni, ponieważ w ramach wolontariatu, pomagała przygotowywać tradycyjny lukier, opowiadała o tradycyjnym pieczeniu ciast i zdobieniu ciasteczek oraz o zwyczajach bożonarodzeniowych z dzieciństwa.  

Oprócz nowoczesnych technik dekorowania, stosowaliśmy również technikę tradycyjną, jak kręcenie lukru pałką w misce, podział na porcje i barwienie każdych porcji innym barwnikiem spożywczym. Wszyscy uczestnicy zgodnie stwierdzili, że najbardziej błyszczące i efektowne były pierniczki lukrowane tradycyjnym lukrem, nie gotową masą ze sklepu, stąd wniosek nasuwa się jeden, najlepszy lukier ukręcić należy samemu. Dla tych, co nie mogli wziąć udziału w warsztatach podajemy poniżej przepis:

Około 40 dkg cukru pudru,

Około pół szklanki ciepłej wody,

Sok z połowy cytryny,

Barwniki naturalne: sok z buraka ćwikłowego, truskawek, wiśni, kurkuma, sok ze szpinaku, itp. lub barwniki spożywcze.

***

Cukier przesiewamy przez sitko najlepiej do białej emaliowanej miski, aby nie zabarwił nam się lukier od naczynia. Dodajemy stopniowo po łyżce wody/soku z cytryny i za pomocą pałki ucieramy lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Sprawdzamy czy lukier nie jest za rzadki lub za gęsty. Lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem.

Cenna uwaga pani Natalii: do dekorowania lukrem, zamiast rękawa cukierniczego można użyć strzykawki aptecznej!

Nasze eksperymenty pierniczkowe podsumowała jedna z uczestniczek mniej więcej tak: „…trzy godziny zajęć to za mało, dobrze by było w przyszłości zrobić co najmniej dwa spotkania, bo ja się zaczęłam dopiero „rozkręcać” z dekorowaniem, a tu już koniec warsztatów”. Tę cenną uwagę, weźmiemy sobie zatem do serca i obiecujemy kolejnym razem zorganizować warsztaty piernikowe od podstaw, tj. od zarabiania ciasta, poprzez wycinanie pierniczków, pieczenie i dekorowanie. Oczywiście co najmniej dwa spotkania obowiązkowo. Zapraszamy do podziwiania prac uczestników, jednocześnie przypominamy o rodzinnych warsztatach wykonywania stroików bożonarodzeniowych – najbliższa sobota, 15 grudnia 2018r., godzina 16.00 – siedziba GOK w Ropie.

 

j

 

120576